• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Dobrodošli na službenu stranicu Turističke zajednica Grada Supetra...

VIDEO SUPETAR

 

VIDEO - BRAČ


VIDEO - ŠKRIP

 

OTOČKA KUHINJA 

 

PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Otok Brač je sa 394 km2 najprostraniji otok u Dalmaciji i treći po veličini na cijelom Jadranu. Najviši vrh otoka je Sv. Vid visok 778 m koji je ujedno i najviši vrh svih jadranskih otoka.

Klima otoka je izrazito mediteranska, sa dugim, toplim i sušnim ljetima, te kratkim i blagim zimama. Brač pripada najsunčanijem jadranskom području s preko 2700 sunčanih sati u godini. Prosječna godišnja temperatura je 15,5 C. Četvrtina površine otoka pokrivena je šumama. U primorju dominira primorski bor, a na visoravni iznad 400 m prevladavaju crni bor, dub, grab i jasen. Po kršu otoka dominira mirisno i ljekovito bilje – kadulja, pelin, sljez, smilje, vrijes i stričak. Osim prekrasnih pejzaža uz more i na bračkoj visoravni, posebno ističemo zaštićene prirodne vrijednosti na otoku Braču:

ovaj geomorfološki spomenik prirode zaštićen je 1986.g. To je stijena nepravilna oblika visoka 12 m sačinjena od dva luka koja se spajaju i čine prirodni slavoluk. Svojim oblikom i dimenzijama Koloč  je posve jedinstven fenomen. Koloč se nalazi dva kilometra od mjesta Nerežišća.

Crni bor koji raste u krovu crkve Sv. Petra i Pavla iz 15. stoljeća u Nerežišćima, zaštićen je kao spomenik prirode 1969.g. Procjenjuje se da je bor star 150 – 200 g. a nitko ne zna točno kad je borić iznikao na tom neobičnom mjestu.

Divlja kruška se nalazi u blizini mjesta Selca a zaštićena je 1954.g. raste na nadmorskoj visini od oko 320 m. Visina stabla je 5 m, širina krošnje 6 m. Pretpostavlja se da je stara više od 150 godina.

Vidova gora je proglašena značajnim krajobrazom 1970.g. Površinom od cca 1880 ha pripada trima općinama – Bol, Nerežišća i Postira. Najviši vrh Vidove gore je Sv. Vid (778 m) koji je ujedno i najviši vrh svih jadranskih otoka. Vidova gora skriva mnoge prirodne zanimljivosti dalmatinskog krša – gustu šumu crnog bora, bogati biljni i životinjski svijet te brojne jame i špilje. Prirodna i kulturna obilježja otoka Brača predstavljena su sa 14 informativno – edukativnih tabli na poučnoj stazi koja se nalazi na području značajnog krajobraza „Vidova gora“.

Dolina Blaca zaštićena je 1986.g. u kategoriji značajnog krajobraza. Obuhvaća predio Dragovode, pa do uvale Blaca u dužini od oko 3500 m i prosječnoj širini 700 m, na površini od oko 211,77 ha. Prirodni izgled krajobraza oplemenjen je i donekle izmijenjen stoljetnom ljudskom djelatnošću u tradicijskoj poljoprivredi. U sklopu zaštićenog područja posebno se ističe kompleks pustinjačkog samostana Blaca iz 16. st.

Zlatni rat je zaštićen 1965.g. kao značajni krajobraz. Površina zaštićenog područja je 12,3 ha. Rt je dugačak 400 m a građen je prirodnim putem od šljunka kojeg su bujice donijele s Vidove gore. Vrh rta stalno mijenja oblik i smjer. Zlatni rat u Bolu jedna je od najpoznatijih i najlijepših plaža svijeta.

 
banhtz.jpg

 

eVISITOR PRIJAVA


OTKRIJTE BRAČ...

 

PRIDRUŽITE NAM SE NA...

 

COMING SOON...