• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Dobrodošli na službenu stranicu Turističke zajednica Grada Supetra...

MEDIA CORNER

PRESS MEDIA

Donosimo recepte sa Kužine o'štajuna 2011

   Ponedjeljak, 23 Svibanj 2011 12:44

Nakon 10 dana kužinavanja u Supetru, Nerežišćima i Donjem Humcu u nedjelju je završila Kužina o'štajuna 2011. U nastavku donosimo recepte iz restorana sudionika i želimo Vam svima dobar tek!


AGROTURIZAM „RANJAK“ – Supetar


Janjeće polpetice sa ovčjim sirom

-    600 g mljevene janjetine
-    2 glavice luka
-    petrusimul
-    svježa metvica
-    100 g ovčjeg sira
-    100 g pancete
-    sol
-    papar

POSTUPAK PRIPREME:
Izmiješati mljevenu janjetinu i isjeckanu kapulu, petrusimul i metvicu te začiniti po želji. Oblikovati polpetice i u svaku staviti kocku ovčjeg sira. Gradele namazati sa pancetom i peči polpetice.
Poslužujemo uz umak od metvice i dalmatinsku pogaču.


KONOBA „KOPAČINA“ – Donji Humac

Janjeća rolada (za 4 osobe)

-    1 kg janjećeg mulama bez kosti
-    200 g očišćenog mladog boba
-    100 g pršuta
-    100 g svježih gljiva šampinjona
-    kapula
-    ružmarin
-    sol
-    papar
-    maslinovo ulje
-    svježe sezonsko povrće po želji
-    temeljac

POSTUPAK PRIPREME:
Priprema traje 1h.
Janjeći mulam obloži se pršutom i nadjene se bobom i gljivama koje smo izdinstali na maslinovom ulju.  Žačini se ružmarinom, solju i paprom, zarola se i veže kuharskim špagom. Stavi se u pećicu 15 min da porumeni sa svih strana. Doda se sezonsko povrće (mladi krumpir na ploške, karota na rezance i kapula u 4 djela). Zajedno se sve stavi ponovno u peć 15 min. Sve se jednom okrene i doda se pola litre temeljca. Sve zajedno se kuha 40 min. Kad je jelo gotovo, servira se na rolade.


BISTRO „PALUTE“ – Supetar


Janjeća jetrica s ljutikom i kaduljom

-    1 kg janjećih jetrica
-    10 dkg pršuta
-    2 dcl pelati
-    2 dcl bilog vina
-    30 dkg ljutike
-    kadulja
-    sol
-    papar

POSTUPAK PRIPREME:
Na maslinovom ulju zažutimo isjeckanu ljutiku, isjeckani pršut i jetricu. Sve skupa propirjamo, kad dobije boju dodamo pelatu i bijelo vino. Kad se umak lijepo poveže, posolimo, popaprimo i pospemo sa malo sitno isjeckane kadulje. Jelo možete poslužiti sa palentom i nekoliko šampinjona sa grilla.



„BELVEDERE – ŽIŽA“ – Supetar


„Morska kraljica“ – škarpina s bobom

-    škarpina
-    krumpir
-    bob
-    maslinovo ulje
-    sol
-    svježe začinsko bilje

POSTUPAK PRIPREME:
Očišćeni bob sa krumpirom i 0,2 dcl vode stavimo pod peku 20 min. Nakon toga na to položimo škarpinu koju smo prethdono začinili i nastavljamo s pekom još 20 min.


KONOBA „GUŠTI MORA“ – Supetar


Punjene lignje sa bobom i škampima, na podlozi od svježeg povrća

-    8 malih liganja
-    20 dkg svježeg sezonskog povrća
-    15 dkg svježih šparoga
-    maslinovo ulje
-    15 dkg škampi

NADJEV:
-    40 dkg boba
-    kapula
-    češnjak
-    petrusimul
-    0,10 dkg pršuta
-    sol
-    vegeta
-    1 žlica kapara
-    1 bjelanjak
-    Kadulja
-    Maslinovo ulje

POSTUPAK PRIPREME (NADJEV):
Skuhamo bob u vodi, dodamo kapulu, češnjak, petrusimul, vegetu, sol, papar, pršut na kockice, kadulju i ulje. Kuhamo 20 minuta, ocjedimo vodu, dodamo bjelanjak, kapare i sve izmiksamo.

POSTUPAK PRIPREME:
Lignje očistimo, osušimo i punimo ih nadjevom. Zatvorimo čačkalicom i lagano pečemo 25 – 30 minuta. Na podlogu od svježeg povrća poslužimo narezane kolutiće liganja debljine 1-2 cm. Za prilog možemo poslužiti rezance s umakom od škampa i šparoga.


KONOBA „LUKIN“  - Supetar


Jastog sa zelenom manistrom, kaparima i varenikom

-    maslinovo ulje
-    kapula
-    pire od pomidori
-    bijelo vino
-    sol, papar
-    jastog
-    kapari
-    varenik
-    zelena manistra

POSTUPAK PRIPREME:
U posudi na vrućem maslinovom ulju, zažutimo kapulu izrezanu naploške. Kad zažuti dodamo pire od pomidori i bijelo vino i sve začinimo. Jastoga izrežemo u obliku prstenova, također i glavu te djelove jastoga dodamo u posudu sa imakom. Kuhamo oko 40 min. Pri kraju kuhanja dodajemo kapare i varenik. Sa strane skuhamo tjesteninu u slanoj vodi. Ocjeđenu vruću tjesteninu prelijemo umakom od jastoga. Psolužimo vruće!


PIZZERIA „TINEL“ – Nerežišća


Pizza „Zalo glova“

-    sir mozarella
-    friški pomidori
-    sir parmezan
-    pršut
-    škuta
-    maslina
-    rikola
-    tijesto za pizzu

POSTUPAK PRIPREME:
Na razvučeno tijesto od pizze složi se sir mozarella, na to se dodaju friški pomidori i sir parmezan. Složi se pršut, komadi škute, rukola i maslina na sredinu pizze.


TURISTIČKO NASELJE „VELARIS“ – Supetar


Krumpir s blitvom i rajčicama

-    500 g krumpira
-    400 g rajčica
-    1 kg blitve
-    1 glavica crvenog luka
-    3 režnja češnjaka
-    2 dcl ulja
-    sol, papar, peršin

POSTUPAK PRIPREME:
Krumpir očistiti, oprati i izrezati na 4 komada, te skuhati ali da se ne raspadne. Krumpir kuhati u slanoj vodi. Blitvu također očistiti, oprati i skuhati u slanoj vodi. Crveni luk isjeckati na kockice i popržiti na ulju, dodati oljuštene i isječene rajčice, sitno isjeckani češnjak, sol, papar i sve prodinstati. Dodajte krumpir, blitvu i peršin, pa malo zapecite, toliko da se ponovo zagrije.


SVPETRVS HOTELI d.d. – Supetar


Njoki sa škutom u umaku od boba, pršuta i vlasca.
-    bob
-    bili luk
-    sol, papar, kapula
-    škuta
-    vlasac
-    krumpir
-    pršut
-    maslinovo ulje
-    maslac
-    bijelo vino i malo acceta balsamica

POSTUPAK PRIPREME:
Zažutiti kapulu na maslinovom ulju, dodati bili luk, nasjeckani pršut. Dodati bob koji smo prethodno samlili, začinit sa solju, paprom, vlascom i malo acetto balsamica. U smjesu nadolit biloga vina po guštu.. Kuhati 15 – 20 minuta, na kraju povezati i dodat kuhane njoke.
Njoke smo prethodno napravili od krumpira kojeg smo skuhali i zamisisli sa škutom,  malo griza, jedno do dva žumanjkai malo petrusimula. Umijesimo njoke i oblikujemo ih po želji.


BISTRO „RIVA“ – Supetar


Cappucino juha od boba i mladog luka
-    40 dag očišćenog boba
-    Kapula, petrusimul, selen, češnjak
-    8 dcl temeljca od povrća
-    vrhnje za kuhanje
-    5 dag maslaca
-    3-4 kom mlade kapulice
-    2 dcl mlijeka
-    3 bjelanjka
-    sol, papar
-    brašno
-    limun

POSTUPAK PRIPREME:
Očišćeni mladi bob prokuhati 20 minuta, sa očišćenom izrezanom kapulom, petrusimulom, selenom i češnjakom. Bob sa povrćem iscijediti i samljeti u finu kašu. Vratiti smjesu u posudu te gustoću krem juhe regulirati temeljcem od povrća. Sve zajedno prokuhati oko 5 minuta.  Pred kraj juhu povezati sa vrhnjem za kuhanje i maslacem. Po potrebi dotjerati okus sa soli, paprom, sokom od limuna, i svakako sa par kapi maslinovog ulja.
Juhu odložimo sa strane. U manjoj posudi zakuhati mješavinu mlijeka i vrhnja. Za to vrijeme istući bjelanjke u čvrsti snijeg sa malo soli i žlicom stavljati u zakuhano mlijeko, pažljivo okrenuti vrlo kratko vrijeme. Juhu servirati u zdjelice ili visoke čaše, a na juhu složiti oblačiće od bjelanjka te posuti prženim kolutićima mlade kapulice ili parmezanom.

 
1.jpglogo-dolcevita.pngmassimo 728x90.gif

OTKRIJTE BRAČ...

PRIDRUŽITE NAM SE NA...

COMING SOON...

Voisa Music festival

01. – 03.08.